Perry Como - Momentul magic al secolului trecut -

Daca ati ascultat sau veti asculta una din piesele "Magic moments" sau "I think of you" ce sentiment va incearca?
Perry Como, este un cantaret italo-american, pe numele sau adevarat Pierino Ronald Como, s-a nascut in Canonsburg, Pennsylvania pe 18 mai 1912. Parintii lui erau imigranti italieni veniti ca multi alti imigranti in SUA pentru o viata mai buna. Tatal sau, Pietro Como era muncitor la o uzina, iar mama lui Lucia Travaglini Como casnica, ambii erau din Palena, Italia.
Perry a fost cel de-al saptelea copil al sotilor Como. Primi centi castigati de catre Perry au fost in copilarie dupa orele de scoala la frizeria din Canonsburgh. Dupa ce a terminat liceul si-a deschis propria frizerie. El si-a dobandit recunoasterea pe plan local cantand pe la nunti si alte locati. A fost unul dintre putini vocalisti ai generatiei sale care stia sa "citeasca" muzica. A cantat la cateva instrumente muzicale printre care si la orga.
In vacanta anului 1933 se gasea la Cleveland unde a facut cateva auditii pentru trupa lui Freddie Carlone unde a si fost angajat pentru un salariu de 25 de dolari pe saptamana. Acel an, 1933, a insemnat pentru Como legarea sentimentala pana la moarte cu Roselle Belline, fata unor alti imigranti, insa francezi. Roselle a fost dragostea lui Como inca din liceu. EI au avut 3 copii, pe care i-au protejat de celebritatea lumii "show business-ului".
"Roselle a fost intotdeauna langa mine" a fost remarca pe care a facut-o la scurt timp dupa celebrarea celor celor 65 de ani de casnicie, cand ea avea sa se stinga din viata.
Popularitatea lui Perry a erupt la sfarsitul anilor '30 dupa ce a devenit vocalistul orchestrei lui Ted Weems. Dupa ce trupa Weems s-au despartit la inceputul anilor 1940, NBC i-a oferit un contract alaturi de cantaretul Jo Staford la Chesterfield Supper Club, o emisiune radio ce rula de luni pana vineri. In timpul fiecarei emisii Perry canta balade romantice. Cand emisiunea a aparut la show-ul televizat de vinerea seara la sfarsitul anilor '40, Como a continuat sa fie vocalist, sprijinit insa de catre orchestra Mitchell Ayres si de surorile Fontane. Cantece, dansuri si momente de rutine comice, emisiunea i-a oferit oportunitatea de a se descoperi ca pe o personalite captivanta. Cravatele si costumele sale nu completau stilul ocazional astfel ca a trecut la pulovere de tip cardigan, care intr-un fel l-au facut celebru. Emisiunea a fost imediat mutata intr-un spatiu de o jumate de ora sambata, fiind intr-o stransa competitie cu emisiunea lui Ed Sullivan - Toast of the town -. Intre timp Como realiza de asemenea audiente frenetice si entuziaste la teatrul Paramount din New York si la Steel Pier din Atlanta. David Hamid Jr. unul dintre coproprietarii teatrului Steel Pier spunea referitor la Perry Como: "Perry Como a fost vibratia inimii femeilor la acel moment."
Cum un asa talent nu trebuia irosit, a incercat sa intre si pe marele ecran al Hollywood-ului, insa cariera sa ca si actor a fost scurta si de neremarcat. Trei filme raman insa memorabile:
  • Something for the boys (1944),
  • Doll face (1945)
  • If I'm lucky (1946)
Aceste filme raman memorabile deoarece a jucat alaturi de Carmen Miranda. La "sfarsitul carierei" de actor Como avea sa afirme: "Eu imi pierdeam timpul cu ei si ei cu mine". Totusi televiziunea parea ca a fost facuta pentru el, pentru stilul lui de a canta si pentru personalitatea sa. Vocea lui, de bariton, intima si personala, a fost completata de amabilitatea si sinceritatea lui. Pe 14 mai 2001 in Washington Post a fost facuta o retrospectiva a vietii lui. Acestia au spus: "Ceea ce Perry Como a facut saptamana de saptamana la propria sa emisiune nu a fost atat de mult sa cante pentru fani ci pentru a avea o continua conversatie cu ei, o conversatie in muzica".

In 1950 Perry semnase un contract pe cinci sezoane cu cei de la CBS moderandu-si singur emisiunea, insa in 1955 s-a reintors la NBC aparand in show-ul saptamanal Perry Como Show care mai tarziu se va schimba in The Kraft Music Hall. A ramas la NBC pana in anul 1963. Incepand cu sfarsitul anilor '40 si inceputul anilor '60 Como a fost pionierul in televiziune a acestui gen de show.
Cand cei de la televiziunea ABC au decis sa anuleze concertul anual al lui Como, ziarul Dallas Morning News a sporit atentia asupra articolului sau "Salvati-l pe Perry". Un "mare" fan al lui Perry a scris: "Daca Perry Como este retras din programul de Craciun, Craciunul va fi departe?" Purtand mereu un pulovar de tip cardigan si un zambet atragator in fata micului ecran, el aparea atat de relaxat incat criticii sai credeau ca ii lipsea ambitia. Totusi, cariera lui s-a intins pe o perioada de 6 decenii care l-a facut cunoscut. "Oamenii intotdeauna au gandit ca eu nu am fost ambitios. Ei au judecat prin aparenta si s-au inselat. Am fost competitiv. Am vrut succes si am dorit sa muncesc pentru acesta" a declarat Perry in New Statesman pe 14 mai 2001. Un critic muzical a scris despre el "nimeni altul nu a fost atat de intens relaxat precum Perry". Como a fost unul dintre cei mai de succes performeri ai secolului trecut. Alaturea ii stau marturie o adevarata zestre muzicala, o mostenire care va dura mult timp de acum incolo. Dintre piesele cele mai de renume amintim: Hot diggity dog ziggity boom, Papa loves mambo, Juke Box baby. In 1943 in mijlocul unei crize in Federatia Muzicienilor, Como a inregistrat numai cu acompaniament vocal "Goodbye Sue" pentru label-lul RCA Victor. Printre cele mai populare balade ale lui se numara: Dream along with me, D'ont let the stars get in your eyes, Temptations, Because, Till the end of time, Prisoner of love, And i love you so, It's impossible. Des acompaniat de catre Mitchell Ayres Orchestra and Ray Charles Singers, Como a vandut peste 100 de milioane de discuri si a avut 14 melodii care au fost hituri numarul 1. In 1946 a fost desemnat numarul 1 ca fiind cel mai bine vandut cantaret masculin de catre Billboard. Prin 1973 a primit si o nominalizare Grammy pentru cea mai buna voce masculina cu piesa "And i love you so". Ce e mai important, este faptul ca realizarile lui in timpul unei ere rock-and-roll, au fost in mod particular remarcabile.
In timpul ultimilor lui ani de viata, Como si-a petrecut majoritatea timpuli sau la resedinta din Jupiter Inlet Beach Colony de langa Palm Beach, Florida, jucand golf, pescuind si profitand de lungile plimbari cu sotia lui. Inainte de moartea lui a devenit strabunic. El s-a dedicat evenimentelor caritabile, incluzand aici si beneficiile sale obtinute din glof donandu-le Universitatii Duke din Carolina de Nord si chiar si-a gasit timp sa viziteze statiile radio care i-au "propulsat" emisiunea lui "Weekend with Perry". Combinand o voce gentila cu o personalitate placuta, Perry Como a celebrat atat in viata, in muzica cat mai ales in fidelitate si dragoste fata de sotia lui de care era foarte atasat sentimental, moral si emotional. El a pariat pe aceste valori si pe abilitatea de a le exprima in cantec combinandu-le in cea mai de succes cariera a secolului 20. Perry Como a murit in somn pe data de 12 mai 2001 la resedinta sa.
- o mare comoara internationala avea sa fie pierduta -
Perry Como si familia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu